Sider

lørdag 25. juni 2016

Panelsømkjole; Tine Solheim

8) PANELSØM KJOLE KURS: 10-11-12 Juni
Vi syr kjoler med panelsommer til hverdag eller fest med det du ønsker av vidde i skjørtet.
Du lærer om tilpassing av mønster, innprøving, søm, belegg, rouleau, skonnering, ermeisetting, og glidelås.
TID: Vi starter fredag kl 17 – 20
Vi blir kjent, snakker om modell, mønster, stoffer, tar mål og gjør forberedelser.
Lørdag og søndag: kl 10 – 16.


Dette blir årets syopplevelse og en liten miniferie i Oslo!!

Reiste tidlig nedover så jeg rakk innom Stoff&Stil, og der fant jeg ett fint bomullsstoff med litt stretch, som kunne egne seg til årets prosjektkjole.
Fredagen blei brukt til måling, mønstertilpasning og dei fleste rakk å klippe også. Lørdag sydde og justerte vi for harde livet alle sammen. Søndag var heldigvis litt roligere! Ingen blei heilt ferdig, men alle hadde ein nesten ferdig kjole med heim!


Viser først bilder av ferdig kjole, så får du følge meg i prossessen videre. Legger ved bilder av detaljsømmen; med litt forklaring.


 


Alle deler er klipt! 3cm sømrom mb og i sidene, ingenting i halsutringing, der skal være rouleau (skråkant) og 1.5cm på resten. Alle deler skal overlockes først så det går vekk litt av sømrommet der. Nederst skal jeg ha skonering så jeg beregner ikkje opplegg. Midt foran mot brokt.
Dette mønsteret gir mulighet for variasjon i skjørtevidden, avhengig av kor mange kiler en setter inn. Jeg har valgt å sette inn fem kiler; to foran og tre bak. (ikke i sidesømmene)

Glidelåslengda blei avmerka og bakstykka blei sydd sammen opp til glidelås start. Så syes en støttestikning på begge sider, ca 1/2 cm innenfor MB-linjen. Denne stikningen forebygger at stoffet drar seg. Stikningen blir skjult når glidelåsen er satt i.

Glidelåsen nåles fast på rettsida, holdes opp og sjekkes at alt er beint

Min glidelås har ikke heilt standard lengde, så den blei klipt og satt på endestykke av stoff

Kjolen er sydd sammen og klar for prøving og justering. Her er det ermet som skal tilpasses. Ermtoppen har holdningstråder som dras lett sammen slik at ermtoppen passer i ermhullet, Viktig å huske: det skal være holdning ikke rynker!

Ermet er nålet i og det tråkles en merketråd heilt inntil sylinja

Ermet er tatt utigjen og kjolen dobles for å justere / klippe av like mye på begge skuldre. Tilpasser halsutringing samtidig

Skoneringen klippes trådrett midt foran og bak, må evt skjøtes flere plasser.  Syes sammen, stryker ut sømmene og bretter ned samtidig

Skoneringen støttestikes, strykes opp på vrangen med 1-2mm oppbrett på ytterstoffet. Skoneringen nåles opp samtidig, pass på at den ikke drar seg skjeiv!

Skoneringen syes nippert til på vranga. Her trengs tålmodighet!

Halsutringing tilpasset dagens ønske og satt på skråklippet rouleau

Hempe til hekte; sydd i knapphullsting som i følge Tine er mer "couture" enn å bruke metallhemper. Bruker stålhekte på motsatt side!

For å "frekke" opp kjolen litt har jeg satt på nagler i flere rekker rundtomkring langs sømmene på skjørtet!

3 kommentarer:

  1. Nydelig kjole, og artig å få forklaringer. Hva slags matriale er skoneringen?

    SvarSlett
  2. Takk for kjekk tilbakemelding!
    Skoneringen er sydd av bomullslerret.

    SvarSlett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett